Sıkça Sorulan Sorular

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?

Zeytinyağının başlıca düşmanları ısı, ışık, ve sıcaklıktır. Dolayısıyla yağın uzun ömürlü olabilmesi ve değerinin korunabilmesi için ideal olarak koyu renkli cam şişede, yaklaşık 13-18 derece ısıda ve ışık almayan bir yerde saklanması gerekir.

Zeytinyağının ideal tüketim süresi ne kadardır?

Zeytinyağının ideal tüketim süresi bir yıldır. Yüksek fenollü yağlar ise en fazla iki yıl içerisinde tüketilmelidir.

Erken hasat nedir?

Zeytinyağının kalitesi, hasat zamanına bağlı olarak değişebilir. Erken hasat zeytinyağı, genç zeytinlerin soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Bu yöntem oldukça zahmetlidir. Zeytinler tek tek toplanır, yıkanır ve temizlenir. Kırılıp ezilerek hamur elde edilir ve yağ çıkarılır. Erken hasat zeytinlerinden olgunlaşmışlara göre daha az yağ çıkar, ancak polifenol değeri daha yüksektir. oLİVE OLAE zeytinyağı da bu yöntemle üretilir.

Düşük asit oranı neden önemlidir?

Zeytinyağı, gliserin ve oleik asitten oluşur. Oleik asit, zeytinyağı içinde tamamen çözünmez ve serbest kalabilir. Zeytinyağının asit oranı düşük olduğunda daha lezzetli ve kaliteli olur. Asit oranı, oleik asit miktarı ile belirlenir. oLİVE OLAE zeytinyağı, 0,1% m/m asit değeriyle düşük asit oranına sahiptir.

Yüksek polifenol oranı nedir?

Polifenol, bitkilerde doğal olarak bulunan bir bileşendir. Zeytin ağaçlarında, yapraklarında ve zeytinlerinde de bulunur. Oleuropein adı verilen polifenol çeşidi, zeytin ağacının ölümsüzlüğünü sağlar. Zeytinyağının antioksidan özelliği de polifenolden gelir. oLİVE OLAE zeytinyağı, yüksek polifenol oranıyla dikkat çeker.

Soğuk sıkım tekniği nedir?

Zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemiyle veya yüksek sıcaklıkta sıkılarak elde edilebilir. Yüksek sıcaklıkta yağ salınımı artar ancak zeytinyağındaki vitamin ve antioksidanlar kaybolur. Sıcak sıkım yönteminde zeytinin kokusu ve aroması da kaybedilir. oLİVE OLAE zeytinyağı, 24-26˚C’de soğuk sıkım yöntemiyle üretilir.